NEW YORK STOCK EXCHANGE HEADQUARTERS

NEW YORK STOCK EXCHANGE HEADQUARTERS

Image credit: © AMD

Client: NYC Economic Development Corporation
Location: New York, NY
Size: 750,000sf Exchange, 1,100,000sf Tower
Program: New Trading Headquarters, Speculative Office Tower
Cost: $1,500,000,000 (approx.)
Status: Cancelled on 9/11/2001 after completion of Design Development

Key Roles: R. Anthony Fieldman, former Associate Partner and lead project designer, SOM

SOM - Architect of Record

Image credit: © SOM unless otherwise noted

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

The result of a government-led incentive program to keep the New York Stock Exchange in Lower Manhattan, its new headquarters – the first in 150 years – was to create world-leading trading facilities for the world’s pre-eminent financial exchange.

The 750,000sf trading facilities and the independent, city-owned 1,900,000sf speculative office tower atop it were to occupy an entire city block just East of the existing Exchange. A complex set of zoning and massing constraints, re-design of surrounding street grids and urban connections, and major upgrades to city infrastructure, both required a full ULURP process and made the new NYSE a unique challenge within NYC development.

The NYSE and office tower were designed to have completely independent structural, mechanical, and pedestrian entrance and circulation systems – with an office tower sky lobby and shuttle elevators atop the NYSE headquarters.

The historic JP Morgan building at the corner of Wall and Broad Streets was to be restored and converted into a visitor center.

Because the threat of terrorism mandated an effectively impenetrable shell of concrete, the enclosurere of the exchange was conceived as a suit of shimmering, breathable armor, to bring scale and texture to the building at the scale of the pedestrian. A ‘sacrificial skin’ of stainless steel plates of varying finishes, clad the windowless concrete box and brought lightness to the volume. This skin was engineered to absorb the first wave of blast and safeguard the underlying building and its occupants.

The tower was designed to shimmer with the energy of the underlying exchange, and to capture ever-changing atmospheric conditions on its facades. The building’s nearly 10,000 windows each canted in its frame one of 4 ways, in increasing frequency with the height of the tower, to electrifying effect.

Following the delivery of the Design Development package, the attacks of September 11th saw the cancelation of this project and its emblematic tower.

Image credit: © AMD

Image credit: © R. Anthony Fieldman

Image credit: Jock Pottle